Mudre misli i izreke

Bertrand Rasel

Tajna sreće je u ovome: neka ti interesovanja budu što šira, i neka ti reakcije prema stvarima i osobama koje te interesuju budu što je moguće više prijateljske.

Kada glup čovek prenosi ono što je pametan rekao to ne može nikada da bude tačno, jer on nesvesno prevodi ono što čuje u nešto što može da razume.

Znamo vrlo malo, a ipak, zapanjujuće je da znamo toliko i još je više začuđujuće da nam tako malo znanja može dati toliko moći.

Ni čoveku, ni svetini, ni naciji, ne može se verovati da će postupati humano ili misliti razumno pod uticajem velikog straha.

Čovek koji može da usmeri svoje misli i nade na nešto izvan sebe može naći određeni mir u svakodnevnim životnim problemima, što je nemoguće za suštog egoistu.

Moguće je da je čovečanstvo na pragu zlatnog doba; ali, ako je tako, biće neophodno najpre ubiti zmaja koji čuva vrata, a taj zmaj je religija.

Mnogi ljudi kada se zaljube traže malo utočište od sveta, gde su sigurni da će im se diviti kada nisu divni i da će ih hvaliti kada nisu vredni hvale.

Ako bi Bog i postojao, mislim da je malo verovatno da bi njegova sujeta bila tolika da bi ga uvredili oni koji sumnjaju u njegovo postojanje.